2008. augusztus 24., vasárnap

KISGYERMEK

Lili és Dorka anyukája rakta fel ezt az aranyos összehasonlítást a blogjukra, gondolom nem bánjátok, ha kölcsönlopom ;) és kicsit a saját szememmel, saját gyerekemre kommentelem:

Még baba vagy már kisgyermek?

Sok szülõ még a másfél éves gyermekét is kisbabának tartja, miközben a pszichológusok szerint a kisgyermekkor már 8-11 hónapos kor körül megkezdõdik. Honnan tudhatod babádról, hogy már átlépte a kisgyermekkor küszöbét?

Egyre akaratosabb Olykor már hisztizik is, ha valami nem az elképzeléseinek megfelelõen alakul. Követelõzik. Játék közben, ha valami nem sikerül neki, bosszankodik, sír.
Nem akartam panaszkodni, meg reméltem, hamar elmúlik, de sajnos nem: Réka elromlott :) Egész nap a sarkamban van, panaszosan annnnya-annnnnyázik, rángatja a nadrágom szárát, ha főzök. Ha leülök hozzá, ölbe veszem, akkor kiütközik rajta a katona-vér: babát, vavát kér, de követelőző hangon. A reggeli téliszalámisszendvicset CSAK-ÉS-KIZÁRÓLAG kanállal hajlandó enni, ámbár a levesbe jobban szeret belenyúlni. Ha ezt rosszallom, hátracsapja magát és hisztizik.
Hisztizik, ha öltözni kell, ha nem engedem, hogy megszökjön valahová... igazándiból a napunk nagy része figyelemelterelés és megvesztegetésből áll :) (csúnya dolog, de az én hörcsög gyerekemet kajával mindig le lehet kenyerezni)

Fix alvásideje van. Általában már csak naponta egyszer alszik, de ha az alvásidõ elcsúszik, lerövidül vagy kimarad, akkor nyûgös lesz. Minden programot ahhoz kell igazítani, mikor alszik a gyerek, különben gond van.
Na, ez nekünk nem nagyon van, ill. nem nagyon lehet. Már egész kicsi kora óta egyszer alszik napközben, úgy 20-30 percet. Viszont az éjszakai alvás az szent!!!!!!! Legkésőbb 8-9 között alvás van és csönd reggelig.

Nem lehet vele étterembe menni Meg úgy általában semmilyen olyan helyre nem lehet bevinni, ahol nyugton kell maradni, mert erre már nem képes. Most már nem lehet a figyelmét lekötni valamilyen játékkal, új helyen azonnal felfedezõkörútra akar indulni és fel van háborodva, ha ebben korlátozzák.
Étterembe lehet vele menni, mert imád kajálni :D De amúgy máshova tényleg nem nagyon... Ma voltunk neki szandit venni, próbálás közben úgy megharapott, hogy be is kékült (hiszti ugyebár), utána megpróbáltunk bemenni egy könyvesboltba, de két perc után kifaroltunk vele. Utána a DM-ben is hasonló volt a helyzet, de ott muszáj volt vásárolni. Boltokban elvan, mert kap kiflit :)

Folyton rohangálni kell utána Mert mindent megnéz, kipróbál, megfog, szétpakol, újra és újra bajba keveri magát. Percrõl percre újabb meglepõ ötleteket tartogat, mindig valami olyat csinál, amire nem számítottál volna.
Na, ez biztos!!! A legújabb hajőszítő mutatványa (minek persze mozgásfejlődés szempontjából örülök), hogy feláll a kandallópárkánynál és kihúzza a hamugyűjtő kis fiókot. Ez most annyira nem gáz, mert hideg és üres, de télen tele lesz forró hamuval...

Állandóan nemet mondasz neki, mert úgy tûnik, szinte csak rosszat tud csinálni, csak olyasvalamit, amivel kárt okozhat magában vagy másban, vagy a nagymama porcelán étkészletében.
Pont ez jutott eszembe egyik nap, hogy Réka ogy-hogy nem mondja még azt, hogy nem?!?!?!?!?! Szegény egész nap szinte mást sem hall :)

Mindent tud. Naponta többször megdöbbensz azon, hogy pontosan tudja, minek hol a helye, hogyan mûködik, hol kell bekapcsolni, mit szoktunk csinálni vele.
Ehhez nincs komment, mert ez így van!!!!

Utánoz A gyerek utánozva tanul, a kisgyermek pedig még inkább utánozva tanul. Ha fésülködsz, akkor õ is fésülködni akar. Veled takarít, veled fõz, õ is tolni akarja a bevásárlókocsit a boltban.
A legújabb a babázás: miután tele a pocija, kéri a babáját és őt is meg kell ettni-itatni. Utána a baba csicsiáz, meg kukucsol vele.

Megérteti magát, talán még nem beszél, de pontosan el tudja mondani, mutogatni, hogy mit akar. Felemeli a kezét, ha azt szeretné, hogy vedd fel, rámutat arra az ételre, amit meg szeretne enni, arra a játékra, amit meg szeretne kapni.
Réka elég sokat beszél, ezért talán nála a mutogatás kicsit hátrányba van. Igazándiból csak akkor mutogat, ha megkérdezzük, hogy hol van ez meg az, vagy hogy mit szeretne. Ő nemes egyszerűséggel, ragozva (!!!!!!) elmondja, hogy mit szeretne: babát, hamát, vavát, kocsiba, kotkodához stb

Nincsenek megjegyzések: