2010. december 17., péntek

Réka egy hónapja az oviban

Réka a Kip-kop csoportba jár, katica lett a jele. Ez integráló csoport, ami itt a normál értelmezés fordítottja, tehát a "sérült" (de utálom ezt a szót) gyerekek mellett vannak egészségesek is (miért, az enyém nem az?!?!?!?!). 13 gyerkőc van, 9 fiú és 4 lány, álom arány ;) és 5 óvónéni. Márti néni, Ildi néni, Margit néni, Zsóka néni és Judit néni, mi hozzá tartozunk. Ez azt jelenti, hogy ő intézi a dolgokat Rékával kapcsolatban, ő tartja számon a fejlődést, orvosi vizsgálatokat, a fontosabb dolgokat ő beszéli meg velünk stb.

Reggel fél 9-ig kéne beérni, ez általában sikerül. Pár környéki anyuka javaslatára először hegyen-völgyön át mentünk: Budaörsön át fel a Svábhegyre és onnan ereszkedtünk a Kútvölgyi útra. Ez az út, ha nincs nagy forgalom, kb 30 perc. De olyan utakon, hogy száraz időben is be voltam tojva, nem hogy téli utakon. Úgyhogy most dugózunk reggelente BAH-csomópont-Moszkva tér-Kútvölgyi út. Kicsit lassabb, kb 40-45 perc, attól függ, mikor sikerül elindulni, de megtett út vonatkozásában rövidebb. Meg persze biztonságosabb!
Szóval beérünk az oviba, átöltözünk. Könnyes búcsú (még mindig), az odaúton százszor elmondja, hogy ugye ebéd után jössz értem?!?!?!?! Megmasszírozzák a lábát zsályás krémmel és 9-től van az egész csoportnak torna. Ez általában mezítlábas lábfej gyakorlatokat előtérbe helyező torna a végén egy kis akadálypályával, amikor különböző felületű dolgokon kell átsétálniuk.
Utána tízórai. Tízórai után van foglalkozás, aminek a heti tematikája mindig kint van a faliújságon. Ez nekem azért tetszik, mert így könnyebben szóra bírom hazafelé, hogy "csináltatok újságpapírból hógolyót? igen? és játszottatok vele célbadobást?" Heti 2-3x van ebben az időben a CP-s (idegrendszeri sérült) gyerekeknek külön torna, ilyenkor a 3 integráló csoportból összegyűjtik a gyerekeket és együtt tornáznak. Addig a többiek játszanak.
Ha jó az idő, akkor ebéd előtt kimennek vagy az udvarra, vagy a csoportszobához tartozó teraszra. Aztán ebéd, fogmosás és alvás a többieknek, Réka még csak félnapos. Délután játék és kézműveskedés van általában.
Minden étkezés előtt-után közösen kimennek pisilni, kezet mosni. Elég sok gyerkőc van, aki még nem 100%-ban szobatiszta, Rékusnál még nem volt baleset szerencsére!

Az óvoda morálja fantasztikus! Ok, hogy nagy intézmény, sokkal több lehetőség van, de eddig minden hétre akadt valami esemény. Amikor elkezdtük az ovit, egyből Márton-napi libabuli volt, lámpásokkal, libasülttel, zsíroskenyérrel, lilahagymával.
Aztán volt a ruhavásár, ahol lehetett bevinni ruhát, a befolyt összeget pedig a gyerekek karácsonyi ajándékára költötték. Akár csak a múlt heti sütemény vásárt, amikor sütit kellett bevinni, amit Ildi néni tolt körbe-körbe és le-fel az 5 emeletes épületen keresztül, két nap alatt 30ezer ft-ot keresve! Ebből is ajándék lett a gyerekeknek!
Aztán kedden volt a Karácsonyi ünnepség, délelőtt a csoportnak. délután a tagozatnak, ahol minden gyerkőc fellépett! Réka bárányka volt a jászol mellett! Hát, eléggé megindító volt, előre félek az anyák napi műsortól!

Nincsenek megjegyzések: